Apoyan a Conec

Superior

Ciencia, Meteorologia, Tecnologia

Curs de núvols a través de Twitter

Cirrostratus (núvols alts), que donen lloc a la formació de sengles parhelis a un costat i a l’altre del sol.

Cirrostratus (núvols alts), que donen lloc a la formació de sengles parhelis a un costat i a l’altre del sol.

Des que fa un poc més d’un any i mig em vaig donar d’alta en Twitter com a @Divulgameteo,, no he desistit en l’interés de buscar noves fórmules per a divulgar la meteorologia a través d’esta xarxa social. Al gener de 2013 vaig proposar al meu bon amic, professor de Literatura Contemporània i fotògraf professional, José Antonio Gallego (@JAGfoto) fer un curs de núvols en Twitter, amb les seues regles de joc; la principal, la limitació dels 140 caràcters.

La fórmula triada va ser ben senzilla. Tenint en compte que hi ha un Atles Internacional en què els núvols estan perfectament classificats, només calia seguir en les nostres explicacions l’orde lògic d’un curs de núvols convencionals, començant pels núvols alts, passant pels mitjans, els baixos i finalment els de desenrotllament vertical i els especials. El curs es va completar amb un examen de repàs, així com alguns consells i trucs per a fotografiar els núvols.

Altocúmulus de l’espècie floccus dels quals es desprenen virgues (cortinetes de precipitació que s’evaporen per complet en la caiguda).

Altocúmulus de l’espècie floccus dels quals es desprenen virgues (cortinetes de precipitació que s’evaporen per complet en la caiguda).

Vora davantera d’un poderós cumulonimbus arcus.

Vora davantera d’un poderós cumulonimbus arcus.

La selecció fotogràfica va ser a càrrec de José Antonio Gallego. Majoritàriament es van tuitejar fotografies seues, ja que disposa d’una completíssima i espectacular col·lecció d’imatges de núvols i de cels en general, fruit de molts anys darrere de la càmera, apuntant cap a dalt.

Si m’he adonat d’alguna cosa en el temps que porte en Twitter és que les imatges són un punt a favor. Cal apostar per les imatges si es vol fer divulgació científica 2.0 amb èxit. De manera coordinada, en cada una de les sessions en què dividim el curs, José Antonio va anar tuitejant fotos (prèviament seleccionades), amb alguns comentaris i jo anava retuitejant els seus tuits i llançant nous tuits amb explicacions i curiositats d’allò més diverses, que al seu torn José Antonio retuitejava. Així va ser com vam anar teixint el fil argumental de cada sessió, al mateix temps que van anar incorporant-se un nombre creixent de tuitejadors que també van fer les seues valuoses aportacions.

Espectacular llamp retorçut junt amb una tenebrosa núvol de tempesta.

Espectacular llamp retorçut junt amb una tenebrosa núvol de tempesta.

El curs es va concebre inicialment per a unes deu sessions d’una hora, però finalment en van ser quinze, moltes de les quals s’allargaven fins a l’hora i mitja d’intensa activitat tuitera. Per a facilitar el seguiment del curs vam crear des del principi l’etiqueta #Cursodenubes i també @JAGfoto i algun participant van anar creant els storify de les distintes sessions, quelcom que han valorat molt positivament els seguidors del curs. Ací vos facilite els enllaços a part d’ells:

Després d’algunes vacil·lacions inicials, les sessions del #Cursodenubes es van acabar fixant els dijous a les 22 h (hora peninsular espanyola). Amb el pas de les setmanes s’han anat sumant al col·lectiu de seguidors molts tuitejadors de països d’Amèrica Llatina, com ara Argentina, Mèxic, Xile… Donada la diferència horària amb Espanya, en molts casos accedien més tard al curs, ja en la matinada espanyola, de manera que el feedback ens ha arribat al dia o dies següents.

Cúmulus humilis i fractus sobre el mar, component una bella estampa.

Cúmulus humilis i fractus sobre el mar, component una bella estampa.

L’experiència del #Cursodenubes ha sigut molt satisfactòria, de manera que s’han complit amb escreix les nostres expectatives inicials. Pense que és una fórmula vàlida en Twitter per a despertar la curiositat per un tema determinat, en el nostre cas els núvols. Així ho vam posar de manifest José Antonio Gallego i un servidor en la 2a edició de “Ciència en Xarxes” (#Cienciaenredes), celebrada el passat 17 de maig a la Casa Encendida de Madrid.

NOTA FINAL: Totes les fotografies que acompanyen esta entrada són de José Antonio Gallego (@JAGfoto) i van ser mostrades i explicades en el #Cursodenubes. Esperem que servisquen com una xicoteta mostra de les que es van tuitejar.

© 2013 Conec. Tots els drets reservats.


, , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.