Apoyan a Conec

Superior

Biologia, Món

Les bandes de ximpanzés maten per obtenir territori

SINC: Les bandes de ximpanzés maten de forma violenta individus de grups veïns per expandir el seu territori. Així ho confirma un estudi en la revista Current Biology que recull el seguiment durant 10 anys d’una comunitat de ximpanzés a Uganda. Aquesta és la primera prova que palesa un comportament intuït pels antropòlegs des de fa temps.

Els ximpanzés (Pan troglodytes), juntament amb els bonobos, són els éssers vius més pròxims als éssers humans. Des de fa temps, els antropòlegs sabien que mataven els veïns i sospitaven que ho feien per guanyar territori.

Durant una dècada, els investigadors liderats per John Mitani, ecologista especialitzat en el comportament dels primats a la Universitat de Michigan (EUA), van ser testimonis de 18 atacs mortals i van trobar signes d’uns altres tres perpetrats per membres d’una gran comunitat de prop de 150 ximpanzés en Ngogo, al parc Nacional Kibale (Uganda).

L’estiu del 2009, els ximpanzés de Ngogo van començar a usar l’àrea en què van ocórrer dos de cada tres atacs, i van expandir el seu territori un 22% més. Van viatjar, es van socialitzar i es van alimentar de les seues fruites favorites en aquella nova regió.

“Quan van començar a mudar-se a aquesta àrea, no vam necessitar molt de temps adonar-nos que havien matat molts ximpanzés allí. Les nostres observacions ens van ajudar a resoldre preguntes que ens féiem des de fa molt sobre la funció de les agressions letals entre els grups de ximpanzés”, explica Mitani.

 


,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.