Apoyan a Conec

Superior

Biologia, Investigadors, Món, Quimica

La vida existix davall del fons del mar

L’escorça oceànica és el major ecosistema de la Terra

La Terra és un planeta blau, cobert en la major part per l’aigua. Tot i que fa encara pocs anys que s’ha comprovat que hi ha vida fins en el fons dels oceans, on la llum no arriba, i que es nodrix d’energia produïda per reaccions químiques, diferent de la que utilitzen els sers vius de la superfície, basada en la llum solar, este coneixement ja és comú. No obstant això, només ara s’ha pogut comprovar que hi ha vida encara més enllà, davall dels sediments oceànics que recobrixen les roques de l’escorça terrestre, gràcies als programes de perforació amb fins científics efectuats per barcos oceanogràfics com el “Joides Resolution”.

Vida en el fondo del mar. Gráfico: JM. Álvarez / Metagràfic

La veritat és que no és vida tan espectacular com els cucs de closca que habiten les fumaroles en les serralades oceàniques. És una vida microscòpica, i les primeres dades indiquen que es basa també en la quimiosíntesi, expliquen els microbiòlegs que han estudiat els cilindres de mostra de basalt de 3.500 milions d’anys d’antiguitat obtinguts prop de la costa oest nord-americana a 2,5 quilòmetres de profunditat més diversos centenars de metres de sediments.

“Hem obtingut les primeres proves directes de vida en l’escorça oceànica profunda, el 60% de l’escorça terrestre”, explica Mark Lever, director de l’estudi que publica la revista Science. “Tot indica que este vast ecosistema es basa principalment en energia procedent de processos geològics”. Se suposa que l’aigua present en la porosa roca reacciona amb el ferro que hi ha en esta, la qual cosa produïx hidrogen. Els microbis utilitzen este hidrogen com a font d’energia per a convertir el diòxid de carboni en material orgànic, com el metà.

La major preocupació dels experts va ser comprovar que els microbis que identificaven procedien verdaderament del basalt i no eren contaminació introduïda durant el procés d’extracció i estudi. Per a això Lever i els seus col·legues van extraure ADN de la roca i van comprovar que es corresponia amb gens característics de microbis que produïxen metà. Posteriors i detallades anàlisis químiques van confirmar l’origen dels microbis, que no són fòssils, perquè es van poder cultivar en laboratori, un procés que ha durat diversos anys. El complex estudi constituïx tota una fita en l’estudi de la vida profunda. “Provem que els microbis juguen un important paper en la química del basalt i influïxen, per tant, en la química oceànica”, diuen els investigadors, i afigen: “És possible que es trobe la vida basada en la quimiosíntesi en altres planetes, on l’ambient químic ho permeta”.

© 2013 Conec. Tots els drets reservats.


Més informació

 


, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.