Apoyan a Conec

Superior

Astronomia, Comunitat Valenciana, Investigadors, Món, Video-reportatges, Videoblog

Caiguts del cel

Els asteroides són objectes menors del Sistema Solar. El més gran té un diàmetre d’uns 1.000 km, però la massa sumada de tots els asteroides és inferior a la de la Lluna. En este vídeo, conec.es mostra com són els asteroides i les seues òrbites al voltant del Sol, i posa l’èmfasi en un tipus especial d’asteroides, els NEO (acrònim anglés de near-Earth objects), que són els objectes les òrbites dels quals passen molt prop de la Terra.

La nit del 15 de febrer de 2013, l’asteroide 2012 DA14 va passar a menys de 30.000 quilòmetres de la superfície terrestre, molt per davall de l’òrbita dels satèl·lits artificials geoestacionaris. Encara que no hi havia perill d’impacte amb la Terra, l’asteroide va causar una gran expectació i molts observatoris astronòmics van seguir la seua trajectòria, com es mostra en el vídeo amb imatges proporcionades per l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, captades des de les seues instal·lacions a Aras de los Olmos.

Casualment, el mateix 15 de febrer de 2013 va penetrar en l’atmosfera terrestre un meteorit, que va creuar el cel de la regió russa de Txeliàbinsk i es va convertir, en qüestió de minuts, en la notícia del dia. En el vídeo es menciona que la caiguda de meteorits és un fenomen més comú del que es creu i s’explica com es van formar els cràters d’impacte observats en la superfície terrestre. Les conseqüències de la caiguda d’un meteorit depenen òbviament de la seua dimensió.

Pareix provat que estos impactes siguen la causa de diferents episodis d’extinció massiva d’espècies, ocorreguts a la Terra fa milions d’anys. El vídeo posa de manifest com el seguiment i l’estudi dels asteroides, dut a terme pels observatoris astronòmics de tot el món, junt amb el nostre desenrotllament tecnològic, ens podria permetre en el futur evitar un possible impacte tal com proposa el col·laborador de la NASA Phil Plait en la conferència TEDx com protegir la Terra dels asteroides?

Precisament, per a parlar d’este tema i presentar els avanços més recents, Madrid acull esta setmana una reunió internacional d’experts organitzada per Deimos Space, soci industrial de l’ESA en el programa per al coneixement del medi espacial (SSA, sigles en anglés).

© 2013 Conec. Tots els drets reservats.


, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. «No hay ninguna posibilidad de que un asteroide destruya la Tierra o la aparte de su órbita» | Conec - 15 March, 2017

    […] Caídos del cielo […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.