Apoyan a Conec

Superior

Medicina

Dia Mundial de la Diabetis: què podem fer nosaltres per a prevenir-la?

Com cada any, el 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis i enguany el lema que s’ha triat és molt especial: “Dones i diabetis: el nostre dret a un futur sa”.

Per què és important posar el focus en les dones enguany? Principalment per dos motius:

  • 1 de cada 10 dones pateixen diabetis i moltes d’elles no tenen accés a recursos per a un correcte diagnòstic i tractament.
  • 1 de cada 7 naixements està afectat per la diabetis gestacional. I la cosa no queda ací: aproximadament la meitat de les dones que presenten diabetis gestacional desenvoluparan diabetis tipus II entre cinc i deu anys després del part.

Ho sé, ho sé. Per a “obrir boca”, aquestes estadístiques no són molt afalagadores. Però tranquils tots perquè ara arriben les bones notícies: podem passar a l’acció! Les estadístiques també indiquen que el 70% dels casos de diabetis tipus II podrien prevenir-se adoptant estils de vida saludables.

Quins són els principals objectius per a prevenir la diabetis tipus II?

  • Objectiu 1: promoure l’exercici físic en les adolescents.
    Vivim en una era estàtica. Molts dels nostres adolescents viuen a través d’una pantalla que no requereix més moviment que el del dit índex desplaçant-s’hi. Si les estratègies clàssiques per a afavorir l’activitat física han resultat insuficients, potser serà bon moment per a replantejar-les i adaptar-les a aquesta nova situació. Per què no crear campanyes per a integrar la tecnologia i les xarxes socials amb l’exercici físic? La creixent demanda dels anomenats “wearables”, junt amb alguns casos d’èxit rotund que impliquen moviment físic (com el conegut joc de “Pokemon Go”), ens porten a pensar que potser haurem de continuar investigant en aquesta línia a l’hora de desenvolupar noves estratègies.
  • Objectiu 2: facilitar l’accés equitatiu a la informació i als recursos necessaris per a poder prevenir la diabetis tipus II.
    L’accés a la informació és la gran paradoxa de la nostra era. Vivim en un món en què disposem d’un “smartphone” en la nostra butxaca amb informació quasi il·limitada, durant 24 hores al dia. I no obstant això, en aquest món, la falta d’informació veraç és un greu problema. Tots els professionals sanitaris dediquem gran part de la nostra activitat professional a realitzar campanyes sobre salut, a oferir consell sanitari, etc. Però crec que ha arribat l’hora de donar-nos compte que les persones, els pacients, nosaltres mateixos, ens passem la vida buscant informació en altres canals. Formar i educar el ciutadà en l’elecció de fonts fiables d’informació és el primer pas per a la prevenció. Al meu parer, és ja tan important com oferir informació.

Què podem fer des de casa?

Parlar d’estadístiques i d’objectius està molt bé i ajuda a conéixer la diabetis; però, a més, crec que en un dia com hui és imprescindible baixar a terreny i donar respostes al que realment preocupa a les persones, al carrer: què puc fer jo en el meu dia a dia per a prevenir la diabetis?

A continuació vos deixe set pautes molt concretes que tots nosaltres podem començar a fer hui mateix, sí, hui mateix! Tots aquests consells poden ajudar-nos a nosaltres i als que ens rodegen per a prevenir la diabetis:

  • Practicar exercici físic de manera habitual durant almenys dues hores i mitja per setmana. És a dir, almenys trenta minuts al dia durant cinc dies a la setmana. Tots tenim bones intencions però no oblides dedicar un poc de temps a pensar i triar un esport que realment t’agrade i et motive. Serà la millor manera de garantir la continuïtat en el teu nou projecte de vida sana.
  • Incloure l’exercici dins de l’agenda i donar-li una importància equivalent a altres compromisos socials o laborals. Quan penses a botar-te’l un dia, recorda que és un compromís amb la teua salut que no et pots deixar plantat!
  • Abans d’anar al supermercat, convé invertir un poc de temps a aprendre a llegir l’etiquetatge. Pot ser de gran ajuda consultar aquest web de l’AECOSAN.
  • Tin present el famós Plat saludable de Harvard a l’hora de confeccionar els teus menús. Començar és fàcil: la meitat del que et fiques a la boca han de ser fruites i verdures… Ho compleixes?

  • Augmenta el consum de cereals integrals. I no parlem precisament de galletes integrals sinó que anem un pas més enllà: “el fons d’armari” dels teus cereals han de ser arròs integral, pasta integral, etc. El consum de cereals refinats ha de ser puntual.
  • Desconfia dels remeis màgics o les dietes ràpides per a millorar la diabetis. En dues paraules: no funcionen. Al contrari, seguir aquests consells pot ser perjudicial.
  • Fuig del Dr. Google. Visita únicament webs amb informació rigorosa i contrastada, oferida per professionals sanitaris i recorda: el teu metge, el teu infermer i el teu farmacèutic seguim molt prop de tu: compta amb nosaltres per a qualsevol dubte!

Marián García García
Dra. en Farmàcia i nutricionista
Boticariagarcia.com


,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.