Apoyan a Conec

Superior

Agenda

Setmana de la ciència 2017 en la Comunitat Valenciana

La Setmana de la Ciència és una de les iniciatives més important de divulgació científica a escala nacional. Se celebra des de fa més de quinze anys amb els objectius d’acostar la ciència al públic de totes les edats, estimular el gust pel saber científic i incentivar la participació en qüestions científiques mitjançant la realització d’activitats de divulgació de qualsevol mena i en distints tipus de centres (museus, universitats, centres d’investigació, parcs tecnològics, etc.). A pesar del seu nom, la Setmana de la Ciència dura quasi dues setmanes, perquè les institucions tinguen més temps per a realitzar activitats. L’edició de 2017 es va celebrar del 6 al 19 de novembre. A la Comunitat Valenciana s’han organitzat nombroses i diverses activitats, que vos resumim a continuació.


CSIC-Comunitat Valenciana

Dins de les activitats organitzades pel Consell Superior d’Investigacions Científiques a la Comunitat Valenciana, destaquem les següents:

  • ‘conCIENCIAsé’: Trobades de Xiquets i Joves amb Científics d’Excel·lència. Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana. Dirigit als alumnes de segon curs de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior.
  • Conferències de diversos temes, impartides per científiques i científics del CSIC:
    • “Los insectos como nueva fuente de proteínas” pel Dr. Antonio Martínez López.
    • “Un viajero indocumentado: la historia del tomate en el Mediterráneo” per la Dra. María Luz López Terrada.
    • “Tecnologías para cambiar el modelo energético” per Avelino Corma, de l’Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV).
    • “Alimentos saludables y supersaludables” per José Vicente Gil Ponce, de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC).

Universitat Jaume I

La Setmana de la Ciència i la Tecnologia de la Universitat Jaume I de Castelló aposta per activitats divulgatives innovadores i l’ús de les xarxes socials per a promoure la cultura científica i establir nous canals de transferència de coneixements a la ciutadania. Entre les diverses accions organitzades destaquen:

  • FacebookLive, amb l’objectiu d’obrir una conversa sobre l’addicció al cibersexe.
  • Connecta amb la Ciència: jornades que aproximen a l’alumnat diversos aspectes dels graus tècnics i científics impartits amb la UJI mitjançant activitats pràctiques, com per exemple tallers, xarrades i mostres.
  • Cicle de conferències Ciència per a la Societat.

Universitat de València, Fundació Cañada Blanch, Alfons el Magnànim i Conec Magazine

Com en anys anteriors, s’ha tornat a organitzar un cicle de Conec Talks, xarrades divulgatives impartides per investigadors en la seu de la Fundació Cañada Blanch en el centre de València. Les xarrades han tingut un gran èxit quant a participació. A més, el periòdic valencià Levante-EMV va arreplegar un article amb un resum divulgatiu de totes les xarrades. Les xarrades compten amb el suport de la Institució Alfons el Magnànim, la Generalitat Valenciana, l’Observatori Astronòmic i la Unitat de Cultura Científica – Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

  • “Matèria i energia fosca: Les dues forces misterioses que dominen l’univers”, impartida per Julio F. Navarro (resum en Levante-EMV).
  • Lentes gravitacionales y ondas gravitacionales: dos predicciones de Einstein con historias muy diferentes”, impartida per Diego Herranz, director del Departament de Física Moderna de la Universitat de Cantàbria i investigador de l’Institut de Física de Cantàbria (UC-CSIC) (resum en Levante-EMV).
  • La idea y la realidad de Europa”, per Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València (resum en Levante-EMV).
  •  “Sobre la pluralidad de los mundos. Las imágenes del nuevo cosmos, de Lucía Ayala, doctora en Història de l’Art per la Universitat Humboldt de Berlín (resum en Levante-EMV).


Universitat Politècnica de València

Han organitzat al voltant de huitanta activitats en un programa d’enorme varietat, dividit en els seus tres campus: Vera (València), Gandia i Alcoi.

  • Instants de Ciència UPV, una activitat l’objectiu de la qual és acostar la ciència a la societat a través de la popular plataforma Instagram.

Campus d’Alcoi:

  • Ponències sobre temes tan variats com el turisme, els embrions cel·lulars i el càncer, la realitat virtual i augmentada, les dones STEAM, l’observació astronòmica, l’horta, l’arquitectura, el futur tecnològic o la biodiversitat…
  • Cinefòrum i exposició FotCiencia 14.

Campus de Gandia

  • Exposició “Senyor Darwin, que gran idea!”.
  • Ruta guiada per arbres monumentals.
  • Projeccions cinematogràfiques, tallers i conferències col·loquis, entre les quals s’inclourà l’original “Bar de Ciències” sobre la dieta mediterrània.

Campus de Vera

Tallers per a estudiants de l’ESO (descobreix el teu potencial, mecatrònica, restauració, construcció, tecnologies d’informació i comunicació, i energia solar) impartits per professors de la UPV.


Universitat Miguel Hernández

Durant dues setmanes intensives, del dilluns 6 al dijous 16 de novembre, Torrevella es va omplir de ciència amb el macroesdeveniment Torrevella Científica, organitzat conjuntament per les universitats de la província (la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d’Alacant), junt amb Ars Creatio, la seu de la UA a la ciutat i l’Ajuntament de Torrevella (a través de l’Institut Municipal de Cultura Joaquín Chapaprieta).

  • Selecció de quatre conferències de les temàtiques i ponents que més èxit han tingut entre el públic de les edicions anteriors de la Setmana de la Ciència.
  • Jornades de Tecnologia Informàtica: quatre conferències sobre tecnologia informàtica puntera.
  • Fira de Divulgació de Ciència i Tecnologia “Un Passeig per la Ciència”: huit carpes on xiquets, joves i majors podran realitzar multitud d’activitats i experiments científics sobre robòtica, astronomia, salut, biomedicina, nutrició, geologia, etc.

BIOPARC València

Les activitats científiques es van dur a terme en dos enclavaments: a la plaça exterior, oberta a tot el que s’acoste als voltants, i al bulevard central, per a tots aquells que van entrar a BIOPARC València. Xicotets científics van mostrar diversos experiments per a acostar la ciència d’una manera senzilla, dinàmica i quotidiana. A més, tres divendres a la nit es van realitzar “Els monòlegs del Bioparc”, on es mesclen humor i ciència.


No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.