Apoyan a Conec

Superior

Conec, Física, Humanitats, Investigadors, Món

Un prestigiós premi per a Pablo Artal, especialista en òptica aplicada

Un prestigiós premi per a Pablo Artal, especialista en òptica aplicada

Pablo Artal és un científic ben conegut en el món de l’òptica, sobretot pels seus treballs dirigits a obtindre aplicacions. És catedràtic en la Universitat de Múrcia i ara els seus col·legues de la Societat Americana d’Òptica han reconegut la seua carrera amb el prestigiós premi que porta el nom d’Edwin Land, inventor de la fotografia instantània (la famosa Polaroid). La medalla Land reconeix el treball pioner científic per a crear invents, tecnologies i productes, i en el cas d’Artal se li dóna per les seues contribucions científiques a l’avanç del desenrotllament d’alternatives de diagnòstic i correcció en òptica visual.

polaroid-conec

Creada en 1992, esta distinció només s’havia atorgat fins ara a americans i japonesos, per la qual cosa Artal és el primer europeu que la rep. L’han precedit investigadors com John Warnock, fundador d’Adobe; Mary Lou Jepsen, fundadora de Pixel Qi (una empresa que desenrotlla pantalles LCD de baix cost), i Stephen A. Benton, inventor de l’holograma d’arc iris que porten moltes targetes de crèdit.

En declaracions a Conec, Artal reconeix que per a ell és un gran honor rebre esta medalla, que se li entregarà al febrer de l’any que ve en el congrés Electronic Imaging 2014, a San Francisco. Per a acostar-nos un poc més al seu treball, el millor és preguntar-li en què està investigant el seu laboratori ara.

Artal, que té 150 articles publicats i és coinventor de 18 patents internacionals, a més de 2 empreses, enumera diverses línies que seguixen en paral·lel. Una línia és la continuació del desenrotllament i de l’aplicació de les tècniques d’òptica adaptativa (una àrea en què s’ha distingit) per a nous instruments d’avaluació de la qualitat visual de manera més precisa i avançada.

“Estem desenrotllant nous dissenys de lents intraoculars (les que s’implanten en la cirurgia de cataractes per a substituir el cristal·lí) que poden servir per a millorar la visió en diferents pacients o restaurar la capacitat d’acomodació per a veure de prop sense ulleres”, detalla.

També investiga la manipulació dels teixits de la còrnia amb làsers de polsos curts, amb la idea de poder canviar de manera reversible les seues propietats òptiques. Eixe seria el procediment definitiu de correcció visual, tractant o tornant a tractar amb llum la còrnia sense tallar-la i tantes vegades com fóra necessari o l’usuari volguera. Un altre tema “molt interessant, en desenrotllament inicial”, matisa Artal, és la busca de mètodes que permeten veure a través de mitjans que difonen la llum, per a aplicar-los en persones amb cataractes, que podrien veure-hi (almenys durant un temps) sense necessitat de passar per la cirurgia.

© 2013 Conec. Tots els drets reservats.


Més informació: Al seu Blog http://pabloartal.blogspot.com, on s’ocupa de diversos aspectes de la ciència, i l’òptica en particular, i és popular entre els estudiants i investigadors de tot el món. També manté un altre blog en espanyol sobre diversos aspectes de la universitat, la ciència i la societat: http://visiondelejos.blogspot.com


, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.