Apoyan a Conec

Superior

Astronomia, Món

Sense notícies de la missió russa enviada a la lluna Fobos

Sin noticias de la misión rusa creada para traer muestras de la luna Fobos. Gráfico: JM Álvarez / Metagràfic

MÓNICA SALOMONE –  Des del 1960 els humans hem enviat naus espacials a Mart, però el planeta roig no ho posa fàcil. En una hipotètica competició en què les missions reeixides són un punt per a la Terra i les fallides un per a Mart, el marcador seria Terra 13, Mart 19. La Societat Planetària nord-americana comptabilitza, a més, sis empats, que corresponen a quan s’acompleixen només una part dels objectius. Si es confirma la fallada de la missió russa Phobos-Grunt, que no ha aconseguit eixir de l’òrbita terrestre després de ser llançada el 8 de novembre, la Terra haurà perdut la primera nau dissenyada per a portar mostres del sistema marcià, en concret, de Fobos, una de les llunes de Mart. A més a més, amb la Phobos-Grunt viatja la primera sonda interplanetària xinesa, Yinghuo-1.

Una hipotètica competició en què les missions reeixides són un punt per a la Terra i les fallides un per a Mart, el marcador seria Terra 13, Mart 19.

A data d’avui la situació de la Phobos-Grunt és confusa. No hi ha informació actualitzada per part de les autoritats espacials russes. Però les fonts no oficials citades per unes quantes agències de notícies i pel web russianspaceweb.com indiquen que els intents d’enviar a la nau les ordres adequades no donen resultat. Tampoc se sap per què, una vegada separada amb èxit aparent del coet, la nau no va engegar els motors que li donen l’impuls necessari per a abandonar l’òrbita terrestre.

Per les òrbites dels dos planetes, la ‘finestra’ perquè la Phobos-Grunt inicie el seu viatge a Mart es tanca el pròxim dia 20. Però diversos experts han dit que en només uns dies la nau baixaria massa per a poder controlar-la de nou.

Tothom sabia que la Phobos Grunt és ambiciosa, arriscada… i important. Si se salvara, marcaria la tornada de Rússia a l’exploració espacial i suposaria en certa manera la recuperació per a aquest país, que acumula més d’una desena de missions fallides al planeta roig, incloses les més recents.

D’acord amb el NORAD, organisme nord-americà responsable de defensa aeroespacial, la Phobos-Grunt hauria caigut ja diversos centenars de metres en la seua òrbita. Si no hi ha canvis podria tornar a entrar a l’atmosfera cap al 26 de novembre. En aquest cas, la part gran de la nau, de tretze tones, es desintegraria, però n’arribarien fragments a la superfície. Els experts han d’estimar ara on cauran. A més, precisament perquè una part de la missió consisteix a portar mostres a la Terra, la càpsula que les havia de contenir està preparada per a arribar sencera al sòl.

Tothom sabia que la Phobos Grunt és ambiciosa, arriscada… i important. Si se salvara marcaria la tornada de Rússia a l’exploració espacial, i suposaria en certa manera la recuperació per a aquest país que acumula més d’una desena de missions fallides al planeta roig, incloses les més recents. I portar a la Terra mostres de Fobos seria un fantàstic èxit científic i una ostentació tècnica. A banda, la nau transporta entre els seus experiments una càpsula plena de microorganismes, preparada per la Societat Planetària, per a investigar els efectes en organismes vius d’un viatge espacial tan llarg.

© 2011 Conec. Tots els drets reservats.

 

 

 


, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.