El creador de la World Wide Web encapçala la llista, que tanca un matemàtic de supercordes
MALEN RUIZ DE ELVIRA – Encara que no s’ho proposen, quan comencen a estudiar algun tema o a cercar una solució als problemes plantejats, els científics i els enginyers són actualment els que probablement més influeixen en la nostra forma de vida. Gairebé mai pensem en persones concretes quan ens operen, quan utilitzem Internet o quan simplement avaluem el que ens envolta, però darrere dels avanços sempre n’hi ha, i ens podem preguntar quines són les que més han influït en el nostre món. Això s’ha preguntat una organització nord-americana d’educació superior, que ha elaborat una llista dels vint científics i enginyers vius més influents a escala planetària.
El primer lloc és potser el més previsible, ja que l’ocupa Timothy Berners Lee, l’informàtic britànic del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) que va inventar el 1990 la “World Wide Web”, la plataforma pública d’Internet, i amb això va canviar les comunicacions per sempre. Ho va fer per a facilitar l’intercanvi d’informació entre els nombrosos investigadors que col·laboren en els experiments de física en aquest centre.
El segon lloc pot resultar més sorprenent per a molts. Es tracta del molt respectat lingüista i filòsof Noam Chomsky, que el mereix per la seua influència en la psicologia i les ciències cognitives. El segueix el biòleg evolucionista Richard Dawkins, que ha influït sobretot en com es considera a si mateix l’ésser humà. Darrere ve el matemàtic Persi Diaconis (que abans va ser mag professional), pel seu estudi sobre l’atzar basant-se en la combinació de la teoria de grups i l’estadística.
La primera dona és l’etòloga Jane Goodall, mundialment coneguda pel seu treball sobre els ximpanzés, els parents més propers de l’“Homo sapiens”. La segueixen dos cosmòlegs, Alan Guth, pioner en la teoria de la inflació còsmica i el famosíssim Stephen Hawking, estudiós dels forats negres. Darrere vénen el programador Donald Knuth, creador de moltes de les eines més comunes de la informàtica, Gordon Moore, fundador d’Intel i creador de l’anomenada Llei de Moore sobre el creixement de la potència dels xips electrònics, i el matemàtic i cosmòleg Roger Penrose. Completen la llista els biòlegs Freds Sanger, James Watson, Craig Venter i Edward Wilson, Charles Townes, coinventor del làser ara ubic, el físic Steven Weinberg, i els matemàtics Andrew Wiles, que va resoldre el teorema de Fermat, i Edward Witten, expert en la teoria de supercordes.
Tenint en compte l’avançada edat de molts dels integrants de la llista original, no resulta estrany que dos, de moment, la biòloga Lynn Margulis i l’astrònom Allan Sandage, ja n’hagen eixit tècnicament, per defunció. A més, alguns dels classificats han rebut el premi Nobel (Sanger en té dos), però la majoria no.
SuperScholar és una organització que ofereix orientació universitària, la qual cosa es tradueix en classificacions dels centres universitaris, de les beques disponibles i la resta de productes per a estudiants. Com a part de la seua tasca s’ha atrevit a elaborar aquesta llista dels científics més influents del món, que conviu amb altres de referides als economistes i els ateus més influents.
© 2012 Conec. Tots els drets reservats.
[…] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos Los 20 científicos más influyentes http://www.conec.es/2012/01/los-20-cient%C3%ADficos-m%C3%A1s-inf… por Ur_Djupet hace […]
[…] temas publicados por Conec a lo largo de este año para ilustrar la canícula. La lista de los científicos más influyentes; el modo en el que nuestro cuerpo regula el apetito, los peligros que amenazan a la posidonia […]
[…] temas publicados por Conec a lo largo de este año para ilustrar la canícula. La lista de los científicos más influyentes; el modo en el que nuestro cuerpo regula el apetito, los peligros que amenazan a la posidonia […]