Apoyan a Conec

Superior

Història, Humanitats, Investigadors, Matemàtiques, Món

El Palimpsest d’Arquimedes, descobert

Una exposició mostra el resultat de 12 anys de treball sobre el volum d’història rocambolesca

MALEN RUIZ DE ELVIRA- El Palimpsest d’Arquimedes, un volum curiós que ha portat de cap durant 11 anys estudiosos i restauradors, és el protagonista d’una exposició i diversos llibres, pel que fa a l’etapa última i més assossegada de la seua història rocambolesca, que recorda a la narrada en El codi Da Vinci, encara que aquesta és real. Al Museu Walters de Baltimore (EUA), una mostra, que esperem que viatge a altres llocs, explica amb detall la història d’aquest volum que conté les restes esborrades de set llibres de l’època clàssica, incloent-hi l’única versió manuscrita que es coneix de dos importants tractats del savi grec famós del segle iii abans de Crist, el mateix que se suposa que va cridar “Eureka!” submergit en una banyera, cosa que va revelar el principi que porta el seu nom.

Quadre d'Arquimedes realitzat per Domenico Fetti, 1620

Un resum de la història tan complicada podria ser el següent: el llibre amb els textos i els diagrames d’Arquimedes va ser escrit en grec el segle x, sobre pergamí, a Constantinoble. Tres segles després li van arrencar els fulls i en van esborrar el text de manera imperfecta per fer un llibre d’oracions cristianes juntament amb fulls d’altres sis llibres antics. En el procés de reciclatge les pàgines es van tallar per la meitat, es van rotar 90 graus i es van tornar a plegar per la meitat.

L’estudi de l’original ha trobat també l’autor d’aquest palimpsest. Es diu Johanes Myronas i va acabar la seua obra el 12 d’abril del 1229. El llibre torna a aparèixer al principi del segle xx a Istanbul, i un estudiós hi identifica restes de textos clàssics, però després es perd per tortuositats relacionades amb experts jueus i la II Guerra Mundial, fins al 1998. Aleshores se subhasta a Christie’s, però el comprador, que l’obté per dos milions de dòlars amb l’oposició del Govern grec, continua sent anònim.

No obstant això, gràcies a aquesta persona no identificada, que cedeix el llibre i dóna diners al museu perquè l’estudien i que permet que els resultats es facen públics, avui es pot veure el resultat a l’exposició.

Durant aquests últims anys s’han utilitzat nombroses tècniques d’anàlisi i de conservació en un treball interessant, entre altres coses, perquè és col·lectiu. És l’anomenat Projecte del Palimpsest d’Arquimedes, en el qual han participat més de 80 científics i experts en cultura clàssica.

Després d’haver desfet el llibre, que estava molt deteriorat, pàgina per pàgina i d’haver estabilitzat aquestes pàgines, es van utilitzar tècniques d’imatge multiespectral per a aconseguir llegir el 80% de les pàgines. Tot seguit, les més difícils es van estudiar a la Universitat de Stanford (EUA), on van utilitzar un sincrotró per a desxifrar el text amagat mitjançant fluorescència de rajos X, gràcies al fet que la tinta amb què s’havien escrit els textos antics contenia ferro.

El resultat és espectacular, perquè, entre altres coses, mostra com treballava Arquimedes, amb aproximacions i càlculs que es van anticipar 20 segles a les matemàtiques modernes, entre aquestes la matemàtica combinatòria. Entre els altres textos descoberts es troba un discurs d’un polític i orador atenès famós del segle iv abans de Crist, anomenat Hipèrides, i un comentari sobre una obra d’Aristòtil, del segle iii de la nostra era.

Fa uns anys es va publicar el llibre divulgatiu El código de Arquímedes (editorial Temas de Hoy), els autors del qual són William Noel, del Museu Walters, i Reviel Netz, de la Universitat de Stanford, que dirigeixen el projecte d’investigació. D’altra banda, l’editorial Cambridge University Press ha publicat els dos primers volums d’una sèrie de cinc, de caràcter acadèmic, sobre els resultats de la investigació.

El Palimpsest d’Arquímedes a Google Books

Imatge de portada: http://archimedespalimpsest.org

© 2011 Conec. Tots els drets reservats.

 


, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Historia de un palimpsesto. O de cómo las ciencias salvaron las letras. | griegodesiloé - 25 June, 2013

    […] https://conec.uv.es/2011/12/el-palimpsesto-de-arqu%C3%ADmedes-revelado/ […]

  2. El Palimpsesto de Arquímedes | Zintegra - 13 February, 2014

    […] El Palimpsesto de Arquímedes, revelado […]

  3. Cómo perdimos siglos de avance científico porque unos monjes decidieron borrar un libro de Arquímedes – Mundo Extraño - 28 June, 2017

    […] y expertos en cultura clásica, sobre todo de la Universidad de Stanford, se esforzó en realizar un trabajo arqueológico de este y otros documentos. El hallazgo que hicieron con rayos X fue, lógicamente, totalmente […]

  4. El día que perdimos siglos de avance científico cuando unos monjes decidieron borrar un libro de Arquímedes | Código Oculto - 29 June, 2017

    […] y expertos en cultura clásica, sobre todo de la Universidad de Stanford, se esforzó en realizar un trabajo arqueológico de este y otros documentos. El hallazgo que hicieron con rayos X fue, lógicamente, totalmente […]

  5. El Palimpsesto de Arquímedes. El descubrimiento de un nuevo tratado matemático. - 20 March, 2018

    […] El Palimpsesto de Arquímedes, revelado por Manuel Ruiz de Elvira. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.