Apoyan a Conec

Superior

Humanitats, Matemàtiques

Les matemàtiques de la catedral

FERNANDO BLASCO – El solstici d’hivern representa el moment en què la Terra està més inclinada respecte del sol; per això és quan menys llum rep. En aquest 2011 s’ha produït el 22 de desembre a les 5:30 UTC i a partir d’aquest moment els dies començaran a allargar-se i les nits seran més curtes. Així fins al solstici d’estiu, que el 2012 tindrà lloc el 20 de juny, a les 23:09.

Aquestes efemèrides han tingut molta importància en totes les cultures. Així, en aquests dies celebrem el Nadal i, al juny, se celebra el dia de Sant Joan. La ciència no ha sigut, ni ha de ser, un element aliè a la cultura.

A la Seu de Mallorca es pot observar en aquests dies un fenomen molt interessant: durant els dies propers al solstici d’hivern la llum entra per la rosassa que hi ha a la façana de llevant (l’Oculus Maior) i projecta la imatge d’aquest sobre la rosassa de ponent. Això fa que, des de l’exterior, es veja un efecte especial:

Oculus Maior

Foto: Josep Lluis Pol

 

Els professors Daniel Ruiz i Josep Lluís Pol, membres de la Societat Balear de Matemàtiques Xeix, han estudiat aquest fenomen (podeu veure l’article detallat en aquest enllaç) i han aprofitat l’interès del públic per aquest fet per a demostrar-los que les matemàtiques apareixen en més fets quotidians del que la majoria de la gent pensa.

Per a acomplir aquest objectiu, la societat Xeix va organitzar una sessió d’observació diumenge passat, dia 18, al Museu d’Es Baluard. A pesar de l’hora matinera de la convocatòria, estaven citats per a veure l’efecte a les 8:00 del matí, hi van acudir unes 350 persones que, a continuació, van poder gaudir de la conferència del professor Anton Aubanell (responsable del Creamat i professor de la Universitat de Barcelona) titulada “Un passeig pel calendari”)

Caldrà esperar fins a l’any proper per a tornar a veure la rosassa completament il·luminada, però tindrem oportunitat de veure un altre fenomen curiós el 2 de febrer: la projecció de l’Oculus Maior sota la rosassa de ponent.

Proyección del Oculus Maior bajo el rosetón de poniente.

Foto: Daniel Ruíz

 

No és simètrica tan sols la configuració, sinó que fins i tot ho són les dates en què es pot observar: el 2 de febrer (2/2) i l’11 de novembre (11/11), dies amb posicions més o menys equivalents des del solstici d’hivern.

© 2011 Conec. Tots els drets reservats.



, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.