SINC: Oferir solucions a tot tipus de problemàtiques actuals. Aquesta és la missió de la química analítica, d’acord amb les paraules de Rosa Alonso, directora del Grup d’Investigació Farmartem de la UPV/EHU. El nom del grup ho diu tot pel que fa a com són de variades aquestes problemàtiques. Farmartem: fàrmacs, art i medi ambient.
La línia d’investigació del grup que té menys recorregut és la de l’art. No obstant això, segons la Dra. Alonso, l’estan potenciant: “Crec que té un futur prometedor. Al País Basc no s’ha fet massa en matèria de datació de documents”.
Precisament, la datació de documents és una de les tasques estrella de la línia de belles arts del grup Farmartem. Fins i tot tenen un projecte subvencionat pel Govern Basc: Mètodes analítics aplicats a l’anàlisi forense de documents. Hi col·laboren amb una empresa especialitzada en peritatges judicials en la datació de possibles documents falsificats. “A vegades sorgeixen dubtes sobre la signatura d’un contracte. En aquests casos, judicialment, és molt important saber com estan signats, si les dues signatures d’un mateix contracte s’han fet amb el mateix bolígraf i la datació”, explica Itxaso Maguregi, professora de la Facultat de Belles Arts a càrrec d’aquesta línia d’investigació.
“Per exemple, les tintes tenen dissolvents, que desapareixen amb el temps. Estudiant aquests dissolvents podem saber, més o menys, quant de temps porta aquesta signatura en el manuscrit”. En aquests moments poden situar una signatura en el temps amb un marge d’error de cinc anys. “Treballem per limitar més aquests terminis”, explica Maguregi.
PUBLICAT EN SINC: Llegir més
No comments yet.